FANDOM


Hrišćanski fundamentalizam je naziv za struju u američkom i britanskom protestantizmu. Nastao je krajem 19. i početkom 20. veka među evangelistima. Osnivači ove struje su ustali protiv liberalne teologije i žestoko zastupaju da je nepogrešivost Biblije od ključnog značaja za pravo hrišćanstvo koje ugrožavaju modernisti.

Hrišćanski fundamentalizam je kao organizovani pokret nastao u SAD tokom 1920ih među protestanskim vernicima — prevashodno baptistima i prezbeterijancima.

Dogme koje hrišćanski fundamentalisti slede su devičansko rođenje Isusa Hrista, verovanje u njegov drugi dolazak i potonje uznesenje i smak sveta. Zbog svog bukvalnog tumačenja Biblije, hrišćanski fundamentalisti odbacuju naučno prihvaćene teorije kao što su veliki prasak ili evolucija. Takođe, oni su protivnici abortusa, kontracepcije, vanbračnog seksa i homoseksualnosti.

Vidi još Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki