FANDOM


Novo doba je zbirni naziv za širok spektar duhovnih i društvenih pokreta tipa Pokreta za ljudski potencijal iz 1960-ih i 1970-tih. Karakteristike ovog pokreta je fokus na duhovnim stvarima, sa naglaskom na individualnost. Cilj Novog doba je nastojanje da se stvori novi oblik duhovnosti koji predstavlja alternativu kako tradicionalnoj judeohrišćanskoj kulturi i religiji, tako i nauci i racionalizmu. To se najčešće pokušava postići kroz sinkretičko spajanje različitih nezapadnih religija, filozofija i kulturnih tradicija sa zapadnim konceptima okultizma, mejnstrim psihologije, kao i pseudonauke. Njihova verovanja se često pripisuju stvarnim ili navodnim azijskim misticima (posebno indijskim i tibetanskim), i zaista mnoga verovanja Novog doba imaju jake korene u istočnjačkim religijama, naročito iz budizma. Koncept Novog doba se često vezuje za nadolazeće astrološko Doba vodolije.

Novom dobu često nedostaje strogi intelektualni i naučni pristupe stvarnosti, navodno zbog opaženog razdvajanja između nauke i duhovnosti, ali i pod izgovorom postmoderne pripadnosti. Vernici Novog doba obično imaju odaberi-i-pomešaj pristup duhovnosti, prilagođavajući verovanja i prakse iz raznih izvora, kao što su hinduizam, neopaganizam, ufologija, zen, kao i bilo koje druge uvrnute koncepte koji su privlačni. Posebno ako je i novac uključen u igru.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki